Bún đậu mắm tôm làm say lòng thực khách
Tofu, shrimp sauce and noodles capture eaters’ hearts
>> Xem thêm: Bánh tráng cuốn thịt heo
Hà Nội là quê hương của Phở, Bún Chả, Cốm xanh và các món ăn đường phố khác. Bún đậu mắm tôm cũng được coi là một trong những nét đặc trưng riêng của Thủ đô ngàn năm văn hiến. Một đĩa Bún đậu mắm tôm gồm bún mềm, đậu hũ chiên và mắm tôm lên men cũng đã có vị thế trong lịch sử ẩm thực thủ đô.
Hanoi is the home to Phở, Bún Chả, and Cốm xanh and other street foods. Bún đậu mắm tôm (tofu, shrimp sauce, and noodles) is also considered as one of the essential features of the thousand-year-old capital. A plate of Bún đậu mắm tôm consists of soft rice noodles, fried tofu, and fermented shrimp sauce has also earned its place in the capital's culinary history.
Một người dân cho biết, thời bao cấp, tất cả những gì họ quan tâm là lương thực và vật dụng. Món ăn hồi đó rất đơn giản, chỉ có bún, đậu phụ rán và mắm tôm. Bún đậu mắm tôm là thức ăn rẻ nhất thời bấy giờ .
A resident said, during the subsidy period, all they cared about was food and supplies. The dish back then was very simple, only rice noodles, fried tofu, and shrimp paste. Bún đậu mắm tôm was the cheapest food at that time.
Khi kinh tế Việt Nam bắt đầu phát triển, Bún đậu mắm tôm cũng đã thay đổi từ đó. Nhiều thành phần và hương vị được thêm vào món ăn để đáp ứng nhu cầu đa dạng hơn của khách hàng.
As Vietnam has started to grow economically, and Bún đậu mắm tôm has also changed since then. More ingredients and flavors are added to the dish to meet a more diverse range of customers’ demands.
>> Xem thêm: Bún Nước Lèo Trà Vinh
Ngày nay, Bún đậu mắm tôm không chỉ có bún và đậu hũ. Món ăn này còn có chả cốm, lạp xưởng, bì lợn, thịt lợn thái mỏng, dưa leo và một loại rau húng và tía tô. Nếu bụng yếu khi ăn mắm tôm thì cũng có thể chấm với nước tương hoặc nước mắm.
Nowadays, Bún đậu mắm tôm contains a lot more than just rice noodles and tofu. The dish also comes with green rice pork pie, fried blood sausage, pig’s skin, sliced pork, cucumber, and Vietnamese basil and perilla. If you don't have the stomach for the shrimp sauce, it also comes with soy sauce or fish sauce instead.
Đậu phụ không bao giờ được cắt đôi trước khi chiên. Người đầu bếp luôn rán cả thanh đậu phụ. Như vậy đậu phụ luôn giòn bên ngoài và mềm bên trong.
The tofu is never cut in half before fried. The cook always fries the whole bar of tofu. That way the tofu is always crispy on the outside and tender on the inside.
Bún là loại bún trắng, mềm, rất phổ biến ở Việt Nam. Nước chấm làm cho món ăn càng thêm thú vị.
Bún or noodle is white, soft rice noodles, which are very popular in Vietnam. A dipping sauce makes it even more enjoyable.
>> Xem thêm: Bánh Khọt một món ăn nhất định phải thử ở Việt Nam
Hương vị chính của món ăn đặc trưng này là mắm tôm, mắm tôm lên men. Nước chấm tạo nên vị ngọt và mặn kết hợp với vị cay của ớt và vị chua của chanh.
The main flavor to this signature dish is mam tom, fermented shrimp paste sauce. The sauce creates a sweet and savory flavor combined with the spiciness of chili and the sour of lemon.
Theo: CTV Phương Anh
Ảnh: pixabay